[Projektový management] Diář projektového managera

13.12.2012 21:36

Ačkoliv to tak může vypadat, nejedná se o další rubriku na naše stránky. Chtěl bych zda v krátkosti napsat pár řádků o nezbytné pomůtce, která znamená pro některé projektové managery alfu a omegu jejich fungování. Nebudu teď mluvit o elektronických diářích a programech, ale čistě o papírových diářích a zápisnících.


Používání diáře pozvedne Vaši práci na úplně jinou úroveň a to nepočítám benefit  podobě lepší paměti. Přece jen to jiný pocit, když si můžete úkol, který jste splnily „fyzicky“ odškrtnout a vidět na jednom místě, co všechno jste zvládli. Kromě úkolů pak můžete zaznamenávat svoje nápady a postřehy, které pomůžou Vaši práci zlepšit – nejenom pracovní. Neustálým zapisováním svých myšlenek, můžete přijít opravdu s nějakým převratným nápadem, který by Vám mnohdy unikl.


Takový diář máte navíc stále u sebe bez nutnosti ho někde nabít nebo složitě připravovat na cestu. Jeho stálým používám si k němu můžete vyvtořit „osobní vztah“ a více se tak utvrdit v jeho používání.  Papír snese všechno a meze se nekladou pro grafické úpravy, post it štítky, různé záložky, ale například také škrtání. V tom všem dává papírová diař velkou svobodu a podněcuje tak Vaši kreativitu, které já pro projektového managera důležitou vlastností.


Co by nemělo v diáři chybět? Obsah je na každém z Vás, ale mě se osvědčilo vytvořit plánovací oddíl s přehledem nadcházejících událostí;  podle vzoru GTD - sekce na aktivní projekty; sekci na projekty – jednou/možná; postřehy , které bude dobré zpracovat v pozdější fázi projektu.


Pokud uvažujete o pořízení diáře, určitě z praktického hlediska zvažte, nějaký s gumičkou nebo pouzdrem na tužku – ať ji máte stále po ruce. A co je nejdůležitější – noste ho stále při sobě, nikdy nevíte, kdy Vás může něco napadnout.


Na trhu je takových zápisníků nepřeberné množství v různých cennových relací– zkuste například  Conceptum, Moleskine -  přímo nabízí projektový plánovací diař: https://www.mitvsehotovo.cz/2011/01/projektovy-planovac-a-la-moleskine/ ), Elemento: https://www.papelote.cz/p/diar-elemento-2013/ . Kromě Elementa jsou vyzkoušel první dva zmiňované a každý mě oslovil něčím jiným a byla radost je používat. Když si je pak člověk zpětně prohlíží, mají pro něj velkou přidanou hodnotu a mnohdy v nich najde zajímavé myšlenky a napady, které za to stojí si připomenout a nebo realizovat.