[Osobní produktivita] Kanban

05.01.2013 11:06

 

O metodě Kanban jsem se dozvěděl čistě náhodou, když jsem hledal aplikaci pro sledování úkolů na svém Windows telefonu (po alternativě na Android jsem zatím nepátral, ale věřím, že svého zástupce tam má také). Kanban se hodí výborně na sledování aktivních úkolů a projektů. A má za cíl jediné - donutit člověka pracovat na jediném a právě jediném úkolu v jeden čas. Učí člověka organizovanosti a soustředěnosti.

 

Kanban má vystihují dva hlavní body

  1. Vizualizovat Vaši práci
  2. Omezit práci, která je rozpracovaná

Princip základní práce s Kanbanem je jednoduchý a zkusím ho vysvětlit v pár bodech:

 

  • Pro každý projekt si otevřete jednu složku (kanban table); můžete si ji odlišit symbolem nebo barvou. Každá složka pak obsahuje sekce Backlog a WIP (work in progress) a sekci hotovo
  • Pro sekce Backlog a WIP si nastavíte maximální počet položek,které mohou obsahovat. Pro WIP se doporučuje nastavit si maximální limit 2-3 položek, naopak pro Backlog je limit neomezený. Limit pro WIP znamená, že je lepší pokud se člověk soustředí na co nejméně rozpracovaných věcí.
  • Workflow zpracování je pak následující Backlog <--> WIP --> Done
  • Pokud úkol hned nedokončíte ze sekce WIP se přesouvá zpátky do Backlogu a pracuje se na něm později až se rozhodnete.

Osobně se mi tato technika sledování projektů a úkolů moc líbí, ale záleží na tom, jaký nástroj kromě této aplikace by byl k dispozici. Aplikace v telefonu je jedna věc, ale desktopová aplikace, které by poskytovala větší komfort je věc druhá. Rychlá recherche na internetu mi odhalila pár komerčních projektů s nemalým poplatkem, hlavně na měsíční bázi. Na druhou stranu, ti kdož se rozhodnou Kanban využívat nejen pro sebe, ale hlavně pro práci v teamu, budou určitě spokojeni.

 

Citace z Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kanban
Odkaz na stažení aplikace WIndows Market place zde.