[Osobní produktivita] Inovace, nové způsoby myšlení

15.05.2013 10:45

 

Pokud se mě zeptáte, jestli je pro mě inovace důležitá, odpovím ano. A mohlo by se zdát, že to s osobní produktivitou nemá moc společného. Já myslím, že to společného má hodně. Inovací myslíme vytváření nových hodnot z existujících věcí. Jde o tom myslet "jinak" a vytvářet něco, co má smysl, hodnotu.

 

Ruku v ruce s inovací jde kreativita a obecně techniky, které kreativitu podporují. Proces inovace je už proto důležitý, že nám umožňuje myslet komplexněji a posouvat hranice našich možností a potažmo i našich nápadů / produktů.

 

“Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty because they didn’t really do it, the just saw something. It seemed obvious to them after a while” – Steve Jobs

 

Procházel jsem internet  a všude jsem našel množství diagramů, které proces inovace popisují, málo záživné, termíny se často opakovaly, člověk pak neví, co si z toho vzít. Vybral jsem proto informace, které jsem si z té rešerše odnesl a které mi přišly nejvíce užitečné.

 

  • Proces inovace

Jak vlastně začít myslet kreativně, jak začít s inovací? Podle jedné teorie je inovace složena s pěti kroků (FOCUS - EXPLORE - PROTOTYPE - PILOT - SCALE).  Shrnuto, sečteno se jedná o toto doporučení:

 

  1. Zaměřte se na specifickou oblast, kterou chcete zlepšit / změnit
  2. Zaznamenávejte si své nápady, ale i Vaše myšlenky a poznatky
  3. Ptejte se nejdříve "proč" před tím než se zeptáte "co"
  4. Objevujte nové možnosti
  5. Co nejdříve identifikujte nejdůležitější rizika a pracujte s nimi
  6. Otestujte se výsledky své práce, nejlépe nejdříve na malém a pak na větším vzorku
  7. Poučte se s chyb a začněte znovu
  8. Sdílejte výsledky své práce

 

  • Pomůcka pro kreativitu

Zajímavou pomůckou, jak pracovat s kreativitou je šablona (v angličtině) , který je ke stažení zde. Obsahuje čtyři přístupy k tvorbě nových nápadů. Vše je ilustrované na příkladu židle, ale dá se použít i na nehmotné věci.

 

Všeho, ale moc škodí, je dobré držet se jedné nebo dvou technik podporující kreativitu a nemixovat všechno dohromady. Člověk pak ztratí motivaci a utápí se v procesu. Cílem není za každou cenu házet nápady na stůl, jak na běžícím pásu, ale dělat něco smysluplně, poučit se z chyb.

 

"The best way to learn how to do new things is to talk to people who have already done them"

 

Pokud můžete čerpejte inspiraci, ať už z článků na internetu nebo třeba z videí na TED.com, rozhovorů se stejně smýšlejícími lidmi, lidmi, co Vás inspirují. Co je důležité, relaxujte, třeba s Vaší oblíbenou muzikou.  Chce to hlavně myslet nad rámec všedního dne a to se Vám nepodaří pokud trochu nevybočíte ze svého stereotypu a nebude se cítit dobře, uvolněně.