[Osobní produktivita] Příručka nového zaměstnance

07.05.2014 15:45

Přiznávám, že pro mě bylo docela těžké, „zaškatulkovat“ tento článek do kolonky projektový management nebo osobní produktivita. Je to prostě téma, o kterém, bych rád napsal.

 

Když jsem nastupoval do nového zaměstnání, dostal jsem za úkol sepsat svoje zkušenosti a postřehy z nástupu a upravit je do takové podoby, aby z toho mohli čerpat ostatní zaměstnanci, kteří do firmy nastoupí. Z mých poznámek jsem pak vypracoval praktickou příručku nového zaměstnance na IT.

 

Říkám si, že by vůbec nebylo špatné, kdyby si ji zaměstnavatelé zapracovali do své stávající dokumentace, připravili ji pro nové příchozí a hlavně ji pak udržovali jako živý dokument, který mohou ostatní neustále aktualizovat. Neměla by však být dokumentem, který je psaný formálním jazykem. Záleží na přístupu, ale osvědčila se forma textu, který je psaný formou vyprávění z pohledu osoby, která právě nastoupila na nové místo.

 

Co se týká obsahu příručky, uvádím pro inspiraci pár bodů:

  • Koho požádat o kancelářské potřeby
  • Jak si nastavit svoji tiskárnu
  • Jaká jsou pravidla v kuchyňce
  • Jaká jsou omezení pro přístupové kartičky
  • Jak zarezervovat zasedací místnost
  • Do jakých adresářů si zažádat přístup
  • Pravidla a zvyklosti na oddělení

 

Je pravda, že většina z těchto informací může být dostupná na webu HR nebo ve stávajících brožurkách, ale výhoda toho, že jsou tyto informace uvedené v příručce, která se neustále doplňuje o postřehy ostatních a je „polidštěná, je nesporná.

 

Příručka také může být na firemním intranetu nebo zpracovaná formou wiki. Je dobré ji dát zároveň nahlédnout stávajícím zaměstnancům, můžou mít a většinou mají užitečné poznámky. Hlavně ví, jak věci v reálném životě fungují.

 

Její přínos je rychlejší adaptace zaměstnance, úspora času nutného pro jeho zaučení. Například první dny v nové práci, kdy zaměstnanec čeká na přístupy nebo školení, může tuto příručku studovat a zároveň ji aktualizovat o své postřehy.

 

Jako další krok je možné připravit odbornější příručku například pro nové projektové manažery, kde je popis metodiky, základy typu, jak nastartovat projekt, důležité kontakty a jiné.