[Osobní produktivita] Sketchnotes

26.04.2013 11:59

 

Inspiraci pro tento článek jsem čerpal z knížky the Sketchnotes Handbook od Mika Rohde, která mi před dvěma týdny dorazila.

 

Sketchnotes jsou poznámky doplněné obrázky vytvářené v reálném čase, které Vás naučí kombinovat schopnost poslouchat a zaznamenávat relevantní a důležité informace. Jejich hlavním cílem je "zatraktivnit" Vaše poznámky a lépe porozumět zaznamenaným informacím. Funguje to pak celé tak, že svoje poznámky doplňujete o různé drobné kresbičky, ikonky, oddělovače a diagramy.

 

Jediné, co potřebujete, abyste s Sketchnotes začali je psaní potřeba a zápisník, který bude vždy po ruce. V knížce doporučují vyvarovat se obyčejné tužky a použít psací pero a například zápisník Moleskin. Když jsem zkoušel svoji první grafické poznámky osvědčilo se mi pero Pilot G2 0.5 mm. Ale je to čistě na Vaší osobní preferenci.

 

To, co Sketchnotes přináší je schopnost analyzovat informace,  zaznamenávat důležité myšlenky jak písemně, tak v grafické formě. Vyhýbáte se tak dlouhému a někdy nudnému procesu detailních poznámek, ve kterých se hlavní pointa autorova sdělení  mnohdy ztrácí. K vizuálním poznámkám můžete přistupovat tak, že je kreslíte přímo v průběhu diskuze/přednášky (preferovaný způsob) a nebo si uděláte hrubý náčrtek, který pak v klidu dokreslíte. Takový přístup je pak logicky náročnější na čas a poznámky vlastně píšete na dvakrát. I když a druhou stranu druhá možnost umožní se nad poznámkami více zamyslet.

 

Přiznávám, že první impuls pro pořízení této knížky, byl fakt, že se mi líbila po grafické stránce i to, jak je zpracovaná. Člověk by se mohl těšit jenom tím, jak obrací stránky a studuje jednotlivé obrázky. Dalo by se říci, že hlavní sdělení Autora tj. Jakým způsobem vznikají Sketchnotes a jaká jsou jejich pravidla by se dalo vtěsnat maximálně do dvou kapitol. Ostatní informace jsou o tom, jaké grafické prvky do svých poznámek můžete použít a jak například kreslit Jednoduché postavy.

 

Ačkoliv dle knížky jsou nejčastějším použitím Sketchnotes například konference a různé odborné přednášky, určitě bych se nebál použít je v soukromém životě, třeba ve Vašem kreativním zápisníku nebo diáři. Viz článek Diář projektového manažera.  Osobně si myslím, že větší uplatnění nalezenou Sketchnotes spíše v neoficiální  dokumentaci (pokud neberu v potaz marketingové kreativce a designery), ale přiznávám, že bych rád vyzkoušel, a určitě tak udělám, zaznamenávat si své poznámky v této podobě například na projektových schůzkách.

 

Jak píše autor, nejdůležitější při celém procesu je cvičit a zdokonalovat se tak v psaní svých poznámek.

 

Musím, ale říct, že přes pár mých komentářů, je to stále zajímavá knížka, která mi udělala radost a hlavně ukázala cestu, jak se v psaní poznámek zdokonalit a posunout dál.

 

Reference