[Osobní produktivita] Práce a osobní život

05.01.2013 11:16

Kombinovat práci a osobní život nebylo a nebude nikdy jednoduché. O dosažení optimální rovnováhy mezi časem stráveným v práci a doma se snaží každý. Domnívám se, že čím vyšší má člověk cíle ve své kariéře, tím více musí obětovat osobního času nebo času s rodinou, prostě něco za něco. Záleží pak na prioritách, čemu dá člověk větší přednost.

 

Pominu-li vrcholový management, je možné rozložit práci a čas tak, aby zbylo více pro rodinu a osobní život, protože to je v konečném důsledku nejdůležitější.Určitě se nejedná o komplexní seznam všech věcí, které je možné využít, určitě přijdete ještě na pár dalších.

  • Práce z domova

 

Optimálně jeden nebo více dnů práce z domova v týdnu může znamenat úsporu v řádu několika hodin pro někoho, kdo do práce cestuje z daleka a může poskytnout více prostoru se soustředit na složitější práci.

  • Práce cestou do zaměstnání

 

Pokud člověk dojíždí a má možnost pracovat z notebooku nebo si jen připravovat podklady na schůzku nebo jednání, není nic lepšího než využít času, během kterého cestujete do zaměstnání. Chce to jistou dávku soustředění a tréninku. Přece jenom v přeplněném vlaku nebo autobusu se dá těžko něco udělat.

  • Dřívější příchod, odchod z práce

 

Odchod z práce o hodinu nebo více dřív znamená, že budete dříve doma a budete mít víc času pro sebe nebo rodinu. Případě se dá hodinka navíc využít pro nákupy nebo vyřizování, běhání po doktorech. Dřívější odchod si pak můžete napracovat a nebo dohodnout se zaměstnavatelem, jako formu odměny.

  • Dovolená na prodloužené víkendy

 

Dovolené je v jednom roce málo o pokud zrovna nejste člověk,který si volné dny převádí v maximálním možném počtu z minulého roku je třeba dovolenou pečlivě plánovat. Tím, že si člověk vybere dovolenou v pátek nebo v pondělí a prodlouží si tak víkend, si z balíčku dovolené neukrojí žádný velký díl a tři dny bez práce dokážou udělat zázraky - pokud se to dá spojit se státním svátkem, je to ještě lepší.

  • Plánování volného času

 

Pokud volného času není mnoho je potřeba plánovat, co v něm budete podnikat, aby jste ho využili co nejvíce. Na druhou stranu, pokud to jde, není nad to si občas “zarelaxovat” a neplánovat vůbec nic.

 

Neříkám, že všechno výše uvedené je ve vaší práci možné a ze všeho nejvíce záleží na domluvě s Vaším zaměstnavatelem a na druhu Vaší práce, kterou vykonáváte.